Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Зеленогорски: Антикорупционната комисия може да се превърне в политическа бухалка

Най-опасното е да се създаде нещо, което трудно може да бъде гарантирано с прозрачни процедури, заяви зам.-председателят на ДБГ

20.12.2017 | 20:42 Редактор: Тодор Петров
Зеленогорски: Антикорупционната комисия може да се превърне в политическа бухалка

Зам.-председателят на Движение България на гражданите (ДБГ) Найден Зеленогорски предупреди, че има опасност бъдещата антикорупционна комисия да се превърне в политическа бухалка.

"Първоначалният законопроект на г-жа Кунева беше най-добрият", отсече Зеленогорски в предаването "Денят ON AIR". Според него приетият антикорупционен закон е толкова видоизменен, че вече не прилича на първоначалния.

Припомняме, че парламентът прие антикорупционния закон, а мандатът на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, ще бъде 6 години. Нейният председател ще бъде избиран от Народното събрание по предложение на депутатите.

Найден Зеленогорски смята, че се прави слепване на различни иснтитуции с идеята,  че сега ще работят ефективно, но няма никакви гаранции за това.  Според него трябва да се определи избирателно тяло от граждани и експерти, което да избере кандидатите за комисията за утвърждаване, след това да се разпусне и да не оказва влияние.

"Най-опасното е да се създаде нещо, което трудно може да бъде гарантирано с прозрачни и обективни процедури", предупреди пред Bulgaria ON AIR членът на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок.

"Не смятате ли, че е парадоксално парламентът, който евентуално би трябвало да бъде разследван за корупция, да избира органа, който ще го разследва и после да го контролира?", запита риторично Зеленогорски.

Той е на мнение, че трябва да се създаде механизъм, който да гарантира спазването на човешките права и да не позволява безконтролното използване на СРС-та.

"Случващото се в парламента не е това, което очаква обществото. Трябва да се работи за широк дясноцентристки проект, който да посегне към първото място. Трябва да има ясни цели, принципи, харта на ценностите", каза още Зеленогорски.