Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Имитацията на мерки ли е причината за войната по пътищата?

Ако някой няма книжка и седне зад волана, той е средство за убиване, категорични са експерти пред Bulgaria ON AIR

28.11.2017 | 20:36 Редактор: Велислав Филипов
Имитацията на мерки ли е причината за войната по пътищата?

Живеем в страната на имитациите. Ако катализаторите ще решат проблема с жертвите и войната по пътищата, то нека ги направят задължителни, но не мисля, че това ще помогне. Това каза транспортният специалист Методи Митев в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му основната причина за честите катастрофи е имитацията на мерки за безопасността по пътя от страна на институциите. 

Според експерта по пътна безопасност Диана Русинова правилата за движение по пътищата трябва да започнат да се изучават още от детска възраст, а шофьорските часове да бъдат увеличени. 

"Причините за войната по пътищата са много - зле обучените шофьори, лошата маркировка, некачественото строителство на пътища, но основната и най-голяма причина е, че няма орган, който да се занимава само и единствено с предотвратяване на катастрофите и намаляване на жертвите от ПТП. Няма орган, който да обединява всички институции, занимаващи се с войната по пътищата", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Русинова допълни, че трябва да се монтират динамични електронни табели, които да могат да ограничават скоростта и да предупреждават шофьорите за евентуална опасност на пътя, а освен това трябва да има повече полиция .

"Да си купиш книжка е равносилно на това да дадеш на дете пистолет - самоубийствено. Наказанията за нередовните водачи трябва да бъдат по-различни от сегашните. Хора без книжка зад волана трябва да полагат общественополезен труд, защото на такива нарушители глобата не им пречи", категорична бе тя.

Гости в студиото бяха и родителите на загиналия моторист Боян Митев, блъснат от таксиметров шофьор - Надежда Атанасова и Димитър Митев.

Те споделиха пред Bulgaria ON AIR, че са внесли петиция, подписана от 5 хил. души, в която искат "Симеоновско шосе" да бъде обезопасено, но все още няма такива предпоставки това да се случи.

"Трагедията за едно семейство, което загуби детето си в катастрофа, е огромна. Един ниско морален човек, който е седнал зад волана, нямайки право да кара такси, отне живота на нашия син. Това е един рецидивист на пътя", каза бащата Димитър Митев.

Надежда Атанасова отбеляза, че ако всички закони се спазват, синът ѝ можеше да бъде жив. 

"Ако някой няма книжка и седне зад волана, той е средство за убиване. При умишлено нарушаване на правилника за движение по пътищата, шофьорът трябва да бъде наказан", завърши Атанасова.