Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Заплахата от Северна Корея - основна тема при обиколката на Тръмп в Източна Азия

По отношение на Китай, Тръмп се намирал в по-слаба позиция, каза Наско Стефанов

06.11.2017 | 20:41 Редактор: Василена Василева
Заплахата от Северна Корея - основна тема при обиколката на Тръмп в Източна Азия

Основна тема на разговорите на Тръмп в Япония, Южна Корея и Китай неминуемо ще бъде заплахата от Северна Корея. Докато Япония и Южна Корея са основни съюзници на Съединените щати в Източна Азия, то Китай е единственият по-близък партньор на затворената комунистическа държава, заяви в студиото на "Денят ON AIR" японистът и изследовател на Източна Азия проф. Нако Стефанов.

"Трябва да имаме предвид, че дори и при посещението на Тръм в Япония, където беше и първият етап от обиколката му, той категорично даде да се разбере, че САЩ няма да се отнасят безнаказано към всички, които им отправят предизвикателства", посочи още проф. Стефанов.

Визитата на американския президент Доналд Тръмп в Източна Азия несъмнено е много знакова и целева. Тя цели да докаже, че САЩ все още проявяват интерес към района и присъствието им там е явно, допълни още гостът на Кузман Илиев.

Пред Bulgaria ON AIR експертът обясни, че по отношение на Китай, американският държавен глава се намира в по-слаба позиция, заради критиките за връзките му с Русия.

Във Филипините президентът на САЩ ще участва в срещата на върха на източноазиатските държави с регионалните сили - Китай, Русия, Япония, Южна Корея и Австралия.

Накрая Тръмп ще отиде във Виетнам на срещата на високо равнище на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество.

Вижте видеото с целия разговор.