fallback

Съдебни процедури бавели системата за ранно оповестяване

Виновни за бедствието в Бургаско са обилните дъждове, категорична бе Ивелина Василева от ГЕРБ

02.11.2017 | 19:57 Автор: Василена Василева

Процедурата за избор на изпълнител за разработването на система за ранно оповестяване на територията на цялата страна е в съдебни процедури по обжалване от година, което забавя нейната реализация. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" народният представител от бургаския избирателен район от листата на ГЕРБ и бивш министър на околната среда Ивелина Василева. 

"Държавните институции реагираха своевременно и адекватно и ситуацията в Бургаско бе овладяна. Стартираха и много доброволчески инициативи, а нуждаещите се бяха снабдени с топли дрехи и завивки. Следващата седмица ще бъдат занесени битови уреди и мебели. Също така организираме и благотворителен концерт, за да съберем средства, които ще бъдат дарени на децата от засегнатите райони", коментира още тя.

Пред Bulgaria ON AIR Василева бе категорична, че е важно средствата да бъдат насочени към превенция, за да не се стига до подобни щети и трагедии. 

"Междуведомствената комисия по бедствия и аварии ще разполага с бюджет от 70 млн. лв., като голяма част от тях ще бъдат насочени към осигуряване на допълнителни мерки и системи за ранно предупреждение при бедствени ситуации, посочи бившият екоминистър.

По думите ѝ безспорно виновни за бедственото положение в областта са обилните валежи, а отговорността за поддържането на съоръженията е регламентирана и компетентните органи предстои да се произнесат.

Правителството реши да отпусне на региона 1 млн. лв. Към момента щетите от наводненията се оценяват на 4 млн. лв., но описването им продължава. 

Вижте видеото с целия разговор.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback