Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Липсва стратегическа визия за развитие на армията

Трябва да се помисли за превъоръжаване и модернизиране, каза Румен Кънчев пред Bulgaria ON AIR

31.10.2017 | 21:12 Редактор: Велислав Филипов
Липсва стратегическа визия за развитие на армията

"Трудно е да търсим мястото на България на военната карта на света, защото ние нямаме геополитически амбиции. Трябва да търсим сериозно нашето място в НАТО и Европейския съюз, защото те са солиден гарант както за политическия, така и за икономическия просперитет на страната. Това отбеляза бившият зам.-министър на отбраната Румен Кънчев.

Според него България стои в едно незавидно място от гледна точка на военните способности и трябва да се помисли за превъоръжаване на армията ни.

"Липсва стратегическа визия за развитие на армията", категоричен бе Кънчев в студиото на "Денят ON AIR".

Гостът уточни, че от 4-5 години има тенденции за ескалация на напрежението както в света, така и в нашия регион и това поставя други изисквания към сигурността и отбраната.

"Процесът на увеличаване на парите за отбрана трябва да стане със стратегическо планиране от страна на Министерство на отбраната, защото досега не виждам къде е приоритетът, какво е развитието", допълни още бившият министър.

По думите му управляващите трябва спешно да закупят нов многоцелеви базов изтребител.

"Няколко пъти беше купувана много скъпа техника през годините за ВВС, но мисля, че бойните способности на авиацията ни не се повишиха", каза още Кънчев пред Bulgaria ON AIR.