Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Всички заплахи към Европа рефлектират и върху България, заяви експерт

Над 400% е ескалацията на тероризъм в Стария континент за последните 3 години, алармира Димитър Гърдев

24.10.2017 | 20:37 Редактор: Жанета Нейкова
Всички заплахи към Европа рефлектират и върху България, заяви експерт

Всички заплахи към Европа рефлектират и върху България. Досегашната схема за отбрана на Европейския съюз не работи. Над 400% за последните 3 години е ескалацията на тероризъм в Европа.

Това алармира в "Денят ON AIR" експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

Гостът на телевизията бе съ-организатор на проведената скоро среща на тема "Обща европейска сигурност", в която участие взе политическият елит. В нея събеседниците са стигнали до заключението, че България е застрашена от всички валидни за ЕС заплахи, като финансовата криза, Brexit и тероризмът. 

"Страната ни има намерение по време на европредседателството да постави въпроса за стабилизиране на Западните Балкани, които са важен за нас регион", заяви Гърдев, като посочи, че органите на Европейската комисия разполагат със средствата за това.

По повод темата за отбраната, гостът на Bulgaria ON AIR припомни, че идеята за органи на европейската отбрана са заложени още в Маастрихтския договор, а по-късно потвърдени и в Лисабонския такъв.

"Такива структури бяха изградени, последовател на които е Европейската служба за външно действие, която бе задействана през 2013г. Това е процес, който получи много силно ускорение", подчерта Гърдев за въпроса с отбраната.