Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Минути до изявлението на Пучдемон, проф. Близнашки коментира пред Bulgaria ON AIR

Преди години той получил обаждане от Испания с въпроса: Българската конституция предвижда ли сецесия?

10.10.2017 | 20:13 Редактор: Жанета Нейкова
Минути до изявлението на Пучдемон, проф. Близнашки коментира пред Bulgaria ON AIR

Минути до изявлението на регионалния премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. Въпросът е - ще се обяви ли независимост?

Бившият служебен премиер Георги Близнашки коментира в "Денят ON AIR" какви са вариантите за изход от напрегнатата ситуация, като се върна назад в години, когато получава едно телефонно обаждане:

"Обади ми се испанският посланик, който ми каза: Георги, много те моля за кратка консултация. От другата страна на телефона е министър-председателят Рахой. Той иска да знае дали българската конституция предвижда правото на сецесия", разказа Близнашки.

Категоричният му отговор е бил "Не", като по думите му това по никакъв начин не може да се случи на Балканите, защото подобно нещо би било равнозначно на война.

Проф. Георги Близнашки повтори определянето на референдума на Каталуния като незаконен, но и нелегитимен, което и други гости на Bulgaria ON AIR заявяваха в ефира, като той посочи:

"По-голямата част от каталунците не участваха в допитването и не може да се направи заключение, че гражданите еднозначно се обявяват в полза на отделянето от Испания".

По думите на госта на телевизията, неделният митинг, който събра около 1 млн. хора, сред които и интелектуалци, демонстрира волята на мълчаливото мнозинство.

Бившият служебен министър-председател отбеляза, че тази вечер е съдбоносна за развоя на събитията и, ако не се стигне до крайности, би могло да се помисли за нов референдум след време.

Проф. Близнашки определи ситуацията в Испания като "игра с огъня", която би могла да доведе до желание за отцепване и в други европейски държави.

Вижте повече във видеото.