Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Журналист: Боевете в Каталуния са посегателство над демокрацията

Поради преплетената микроикономика, никоя държава не може да напусне ЕС истински, уточни Красен Станчев

02.10.2017 | 20:12 Редактор: Иван Берберов
Журналист: Боевете в Каталуния са посегателство над демокрацията

Не се чу и дума за насилието на полицията над населението в Каталуня. България не осъжда това насилие. Референдумът в Испания се разви по много лош начин - без да се търси диалог за постигането на целите. Боят в Каталуня е посегателство над демокрацията! Президентът на автономната област каза, че до няколко дни ще бъде обявена независимост, но е по-добре да се води диалог. Отдели ли се Каталуня ще се отдели и Баската автономна област. Това посочи журналистът Борис Ангелов в студиото на "Денят ON AIR". 

"Европейската комисия не може да реагира по този въпрос, тъй като не ѝ влиза в правомощията. Неглижирането на баските и каталунците, като народи, които трябва да бъдат унищожени, е идея още на Карл Маркс. Ако една държава се отдели от ЕС в момента, микроикономиката е толкова свързана, че реално отделяне не може да има", отбеляза икономистът и основател на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев.

Според него отделянето на области от някоя държава като самостоятелни не е задължително нещо лошо.

"Малкото е красиво и добро, но въпросът е какво е обкръжението. Ако се обявите за независими, но съседите ви наложат мита, то вие ще умрете от глад. Когато имате добро демократично управление и подобна заобикаляща среда, то вие нямате проблем да направите това, което е в Лихтенщайн", поясни той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото.