Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Пирова победа за Меркел и опасност в лицето на крайната десница

Резултатът от парламентарните избори в Германия според дипломатите Венета Момчева и Милен Керемедчиев

25.09.2017 | 19:45 Редактор: Тодор Петров
Пирова победа за Меркел и опасност в лицето на крайната десница

Голямо предизвикателство е влизането на ксенофобска партия като "Алтернатива за Германия" като трета политическа сила. Това подчерта дългогодишният старши дипломат Венета Момчева в предаването "Денят ON AIR" след парламентарните избори в Германия.

По думите ѝ крайната десница е източила гласове от всички останали партии, вербувайки своята "клиентела" с това какво не трябва да бъде Германия. Според Момчева лидерът на партията дава опасни заявки. 

"Една партия, която няма ясна платформа, няма и ясен персонален състав, който да стои зад каквито и да е ценности. "Алтернатива за Германия" ще претърпи метаморфоза и хората ще се убедят, че партията не предлага алтернатива", обясни бившият ни консул в Мюнхен.

Бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев пък определи победата на Християндемократическата партия на канцлера Меркел като пирова.

"Не се съмнявам, че Меркел ще запази своите позиции. Тя трябва да си оправи къщичката в собствената държава преди да започне да обръща внимание на Европа, която е още по-разделена", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Според Керемедчиев решението на Мартин Шулц да остави партията си в опозиция е било много правилен ход. Той обаче уточни, че това поставя Меркел в трудна позиция да направи коалиция. 

"Възможната конфигурация се нарича т. нар. коалиция Ямайка, но тя нито ще бъде бързо създадена, нито толкова лека", подчерта Венета Момчева.

"Нека не се изненадваме от резултата на "Алтернатива за Германия". Свикнахме да си отдъхваме, когато спрем крайнодесните партии. Вълната на крайните националисти набира скорост", каза още Керемедчиев.