Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Отново напрежение и рокади във Фонда за лечение на деца

Според д-р Антон Койчев това е най-чувствителната институция в здравната ни система

15.09.2017 | 20:15 Редактор: Василена Василева
Отново напрежение и рокади във Фонда за лечение на деца

От социална гледна точка Фондът за лечение на деца в чужбина е най-чувствителната институция в цялата система на здравеопазването. 

Това посочи в студиото на "Денят ON AIR" председателят на СДС-София д-р Антон Койчев, след като здравният министър проф. Николай Петров изненадващо смени досегашния директор на фонда д-р Тинка Троева с д-р Мариета Райкова. Мотивите за рокадата не бяха посочени.

"Вероятно има основателна причина за действията на министъра. Подхвърлени бяха различни съмнения и подозрения в лобизъм и нерегламентирани контакти, които тепърва ще се изясняват. Но както всяка друга система, така и тази се нуждае от контрол и приемственост. Множеството скандали, които генерираха напрежение във фонда за лечение на деца в чужбина през последните няколко години не правят никак добро впечатление", категоричен бе Антон Койчев пред Bulgaria ON AIR.

Във връзка с очаквания дефицит от 35 млн. лв. за годишния бюджет на Здравната каса, председателят на СДС-София обясни, че не вярва да се стигне до катаклизми, тъй като скандалът е налице от близо 8 години. 

"Никъде в света няма държава, която може да каже, че парите за здравеопазване стигат. Това е породено от редица обективни фактори - нови технологии, непрестанно навлизане на нови терапии, застаряване на населението или удължаване продължителността на живота и др.", допълни още той.

Въпреки това обаче той подчерта, че всички обекти в България, които продават лекарства само по линията на Здравната каса, са застрашени от фалит.

Вижте видеото с целия разговор.