Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Росен Петров за Обединението: Планирано и осъществено от българи, завършило с успех

Журналистът, заедно с лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, се върнаха назад в историята

06.09.2017 | 21:09 Редактор: Жанета Нейкова
Росен Петров за Обединението: Планирано и осъществено от българи, завършило с успех

Съединението е знаменито с един факт - то е планирано и осъществено от българи, завършва с успех, при това без да сме се скарали. Това заяви в "Денят ON AIR" журналистът Росен Петров.

Гостът на телевизията посочи още две събития, когато обединени като нация - едното е Независимостта на България, а другото - Първата Балканска война.

"Първата Балканска война е последният път, когато сме били заедно. Тогава войниците са отивали на фронта, сякаш се приготвят за сватба - с песни и цветя", разказа Петров пред Bulgaria ON AIR.

Той продължи, че след войната настъпва омразата между нас.

"В нашата история има един повратен момент, който често се пропуска - това е датата 16 юни 1913 г., наричан "Престъпното безумие". Тогава княз Фердинанд I Български заповядва на нашите войски да атакуват сръбските и гръцките части, след успеха ни от Първата Балканска война, при положение, че вече сме имали сключен договор", разясни журналистът.

Другият гост - лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, продължи темата на Росен Петров като посочи последствията от тези действия.

"Настроението за реваншизъм вече не е насочено само към нашите врагове тогава - сърби, гърци и турци, а и към вътрешните ни такива. Докато войниците ни дават живота си на фронта, други се отдават на спекула и започват да богатеят. Не случайно Първата световна война у нас завършва с войнишко въстание", твърди Костадинов, като се върна назад в историята: 

Някой се възползвал от ентусиазма на войниците да освободят своите братя - роби и това желание за наказание в българина оцелява и в годините, каза лидерът на партия "Възраждане".

Костадинов се върна в настоящето като заяви, че това също желание се проявява и днес в някаква форма, визирайки разделението "русофили - русофоби", което, по думите му, идвало изцяло отвън.