fallback

Ракетният конфликт е всъщност между САЩ и Китай, смята бивш зам. - външен министър

Докато продължава агресивната реторика на Щатите, дотогава Северна Корея ще отговаря с ракети, твърди Милен Керемедчиев

31.08.2017 | 20:48 Автор: Жанета Нейкова

Конфликтът не е между САЩ и Северна Корея, а САЩ-Китай. Социалистическата република притежава всички механизми, за да насочва Ким Чен-ун в едната или другата посока. Това заяви в "Денят ON AIR" бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Пхенян изстреля ракета, която прелетя над северната част на Япония. По настояване на Токио Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание и изрази остра реакция срещу действията на Северна Корея. Вашингтон твърдо подкрепи съюзника си Токио и обеща да окаже допълнителен натиск върху Пхенян. 

"Изстреляната ракета няма откъде другаде да прелети, освен над Япония. Ким Чен-ун много умело я насочи точно в посоката на остров Хокайдо, вместо на Югоизток - в посока остров Гуам", смята гостът на телевизията.

Твърдението му, че конфликтът е всъщност между САЩ и Китай, Милен Керемедчиев подкрепи като изброи кои са механизмите, които Червената република притежава, за да бетонира Ким Чен-ун, но не го прави: 

"1.88% от стокообмена на Северна Корея е с Китай. Ако страната прецени, може да спре износа на петрол и хранителни продукти, което тя не прави. Ако се случи ескалация и дестабилизация в Северна Корея, това ще означава огромна бежанска вълна, която би се насочила към Китай и Южна Корея", отбеляза Керемедчиев, като разясни отношенията на Китай със Северна Корея.

Той продължи, че ако се стигне до обвинение на корейския полуостров, американските войски за първи път откакто САЩ е държава, ще достигнат границите на Китай, тъй като са заявили своята подкрепа към Япония, но и не само:

"Китайци и руснаци не са притеснени толкова от безнаказаността на Ким Чен-ун, колкото от президента Тръмп. Докато той продължава да "туитва" заплашителни съобщения към лидера на Северна Корея, дотогава Чен-ун ще отговаря с ракетни изстрели и тестове", коментира Милен Керемедчиев притеснителното напрежение. 

Той заключи, че докато я има тази агресивна реторика от страна на САЩ, дотогава Северна Корея няма да има друг начин да отговаря, освен чрез ракети. 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback