Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Защитените граници на Калиакра няма да бъдат променяни

Коментар на зам.-председателя на АБВ доц. Христо Михайлов пред Bulgaria ON AIR

22.08.2017 | 20:18 Редактор: Василена Василева
Защитените граници на Калиакра няма да бъдат променяни
Защитените граници на Калиакра няма да бъдат променяни

Основните "виновни" за случващото се на Калиакра са ръководителите на Министерството на околната среда и водите през последните 10 години. Това че минаха близо 20 дни от гръмването на казуса позволи да се направи експертен и политически анализ на ситуацията. Не бива да обвиняваме нито Брюксел, нито неправителствения сектор, още по-малко пък министър Нено Димов. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" зам.-председателят на АБВ доц. Христо Михайлов.

От своя страна по-рано днес министърът на околната среда и водите категорично посочи, че трябва да се търси баланс по темата. А границите на "Натура 2000" трябва да останат такива, каквито са в момента. Там където има съвпадение между границите и кадастъра, ще се търси обезщетяване на хората, обясни още той.

Миналата седмица прокуратурата поиска отмяна на заповедта на министър Нено Димов за установяване на защитена зона "Калиакра", с която се определят защитените понто-сарматски степи.

"Тази мисия изглежда невъзможна, но е необходимо тя да се материализира. Пропуснатото през последните 8 години трябва да се случи за 8 седмици. Това че минаха близо 20 дни от гръмването на казуса "Калиакра" позволи да се направи екпертен и политически анализ на ситуацията. Не бива да виним нито Брюксел, нито неправителствения сектор, още по-малко министър Нено Димов", подчерта доц. Христо Михайлов пред Кузман Илиев.

В телефонен разговор за Bulgaria ON AIR кметът на с. Българево Георги Георгиев пък обясни, че всъщност хората са били подведени и това, че те няма да могат да обработват земите си не е вярно.

"Голяма част от земята е непродородна и остава непокътната дори и в момента. Дори и да има ощетени, то това ще бъдат много малка част от земеделските производители, които граничат в въпросните зони. Но смятам, че прекрояване на границите трябва да има, тъй като полученият доклад е написан през 2014 година и в него има неточности", коментира още Георгиев.

Във връзка с това изказване доц. Христо Михайлов обаче допълни, че се съмнява Брюксел да погледне с добро око на предложение за преразглеждане на границите. И призова Министерството на околната среда възможно най-скоро да започнат работа по зоните.