fallback

Анализ на злободневните теми: Кои са важните и кои халосните?

Съдбата на Бузлуджа и плочките пред НДК не са от най-важните казуси, твърдят бизнесменът Васил Василев и политологът Георги Киряков пред Bulgaria ON AIR

14.07.2017 | 20:32 Автор: Иван Берберов

Дали да имат право чужденци да купуват земя в държавата ни е далеч по-важен казус за родните политици, отколкото редица други в медийното и общественото пространство. Ако нещо подобно се позволи, ние може да загубим държавата си.

Това посочи бизнесменът Васил Василев в студиото на "Денят ON AIR". Той даде пример с това, че ако се позволи на един арабски шейх да купи земя у нас, то той може да придобие половин България само с малка част от доходите на кралството си.

"Придобил земя, шейхът може лесно да насели бежанци у нас и да подмени етническия състав на нацията ни. Става въпрос за геополитически интереси, които са стратегически опасни за нас", поясни бизнесменът. 

Политологът Георги Киряков смята, че у нас често се изменя дебатът на публичната сцена към по-маловажни неща, като съдбата на Бузлуджа и политическите търкания около разплитането ѝ.

"Добре е да гледаме на паметника Бузлуджа като символ на една идеология, на един режим. Той е спомен за едно тоталитарно управление. Друг въпрос е БСП дали продължават политиките на този режим и дали признават и негативите от предишния строй", допълни Киряков пред Bulgaria ON AIR.

А Василев заяви, че дебатът за бетонната чиния поначало е излишен, тъй като никой няма нужните финанси, за да реновира сградата, независимо в какво иска да я превърне. 

"Времето ще разруши тази чиния. Но политическият ход на БСП бе много добър. Те се поставиха в позицията на неоправдани, тъй като знаеха, че нито ще им бъде върнат монументът, нито щяха да се справят, ако това се беше случило", категоричен бе той.

И добави, че от подобно естество са и скандалите около съдбата на НДК и плочките пред сградата.

Акцентът на разговора се измести и към втората разсекретена стенограма за КТБ. Анализаторите бяха единодушни, че паниката и шумът около разсекретяването ѝ са били излишни, тъй като не се е отговорило на никой важен въпрос около фалита на банката. 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback