Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

От "Воля" предлагат отмяна на имунитетите на народните представители

Депутатската защита имала по-различно приложение в практиката, отколкото на теория, убедени са от партията

07.07.2017 | 20:26 Редактор: Мария Аладжова
От

Партията на Веселин Марешки - "Воля", поиска премахване на имунитета на народните представители. Още в четвъртък председателите на парламентарните групи в Народното събрание са получили писмо с предложението да бъде отменен чл. 70 от Конституцията.

За да бъде приета идеята, тя ще трябва да получи подкрепа от 1/4 от депутатите, разясни в предаването "Денят ON AIR" Пламен Христов.

"Самият имунитет на народните представители има доста различна функция от тази, която в днешно време се използва в политическото пространство. В момента имунитетът на народните представители се използва по-скоро за очерняне, за ПР акции и за фалшиви новини", коментира Христов.

По думите му с акта на искане на имунитета на народния представител само се внушавало, че прокуратурата има всички доказателства срещу него и че разследването е приключило.

Темата за депутатските имунитети пряко засяга "Воля", тъй като членове именно на тази партия, включително и самият Пламен Христов, останаха без такива, след като им бяха поискани от главния прокурор Сотир Цацаров.

Христов изрази надеждата, че предложението за отмяна на имунитетите ще бъде подкрепено от управляващите в лицето на ГЕРБ, тъй като и те са инициирали такъв законопроект през 2015 година.

В петък, наред със законопроектите на ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти, с които се ограничават правомощията на частните съдебни изпълнители, на първо четене беше приет и този на "Воля". 

Сред предложенията в него са намаляването на пропорционалните такси, както и обжалване на оценката на имот, който служи за обезпечение, посочи Христов.