Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

"Грипен"-ите - технически изгодни, но не и за обсега на НАТО

Разликата в цената между изтребителите Ф-16 и "Грипен" е маргинална, твърди експерт

04.07.2017 | 20:45 Редактор: Мария Аладжова
"Грипен"-ите - технически изгодни, но не и за обсега на НАТО

Изтребителите "Грипен" са по-изгодната сделка за България. Такъв анализ направи в предаването "Денят ON AIR" авиоекспертът Красимир Грозев в технически коментар по темата.

Купуването на нови изтребители за българската авиация стана причина в парламента да бъде създадена специална комисия, която да проверява процедурата по избор на нов боен самолет. 

А изборът е между Ф-16 и нови "Грипен".

"Ф-16 в момента е на около 33-34 години и не е само до часовете във въздуха. Има остаряване на конструкцията, която не може да се предвиди. Един половинвековен изтребител не е нещо, което може да бъде експлоатирано нормално", коментира Грозев.

По думите му Ф-16 са с останали около 400 летателни часове, или 15 години.

"Разликата в цената между Ф-16 и "Грипен" е маргинална. Дали едно нещо ще използваме 15 години или 30 години при почти една и съща цена - мисля, че това е много сериозен фактор", добави авиоекспертът. 

В разговора се включи и ген. Съби Събев от Съюза на офицерите от резерва ”Атлантик”, който пък защити обратната теза: 

"Ние трябва да вземем под внимание какви способности ще ни даде съответната платформа, която купуваме - дали тя е напълно съвместима с основните страни-членки на НАТО. Кой е по-масовият самолет на въоръжение в НАТО - единият или другият? Къде възнамеряваме да развиваме стратегическо партньорство - в страна от НАТО или страна извън НАТО? Нашите ангажименти и солидарност в НАТО не могат да бъдат оставени настрана. Аз мисля дори, че трябва да бъдат водещи".

"Малко ме учудва, че избираме изтребителите с най-малък тактически радиус. В случая "Грипен" е с 800 км., а Ф-16 е с 1600 км. Доколкото ние сме страна-членка в НАТО и се наложи да излизаме с тези самолети извън страната, за участие в други операции, според мен ни трябва изтребител с по-голям тактически радиус", добави ген. Събев.

По думите му настояването на президента Румен Радев, че трябва да бъдат закупени "Грипен"-и, следва да буди съмнения, както и това, че нямало още една оферта за нов самолет - за сравнение.