Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Религиозните войни - породени от жаждата за печалба

Коментар на Димитър Байрактаров и Димитър Недков в "Денят ON AIR"

20.06.2017 | 20:27 Редактор: Мария Аладжова
Религиозните войни - породени от жаждата за печалба

Как се зараждат религиозните войни и какво необходимо, за да бъде запазено родовото самосъзнание. Над тези въпроси разсъждаваха в предаването "Денят ON AIR" журналистът и политик Димитър Байрактаров и писателят и масон Димитър Недков.

Според Недков нападението пред джамия в Лондон от 19 юни условно е наричано "атентат на отмъщението", но следва да бъдат анализирани причините, довели до подобна развръзка. По думите му институциите и политиците бягат от отговорност и не решават проблемите, свързани с терористичните нападения. А те от своя страна не били породени от различните религиозни възгледи:

"Неслучайно най-правилното определение е война на религиите - но на кои религии? Ясно е, че всяка религия, която е напуснала териториите на познанието, се е превърнала в инструмент - волен или неволен. За тези въпроси не се говори в официалния мейнстрийм", обърна внимание писателят.

Няма война на религии, а просто се прилагат се един и същи подходи, използвани преди военни действия, убеден е Недков. По думите му в момента се води Трета световна война, която тече в социалните мрежи. 

Байрактаров се съгласи - "всяко нещо, което е излязло от познанието на религията, вече не е религия":

"В България все повече властва езикът на омразата. А когато отидете по места, целта са точно обикновените хора - мюсюлмани, евреи, християни. Те живеят много мирно и задружно, но стават цел на политически заговори, които следват икономически изгоди", коментира бившият депутат от Патриотичния фронт.

Според него един народ става уязвим, когато спре да се интересува от собствената си история, а основната цел на новите поколения била материална печалба като висша ценност.

На въпрос как се запазва индентичността на една нация, Недков отговори: "Като започнем да разказваме истинската си история. Като започнем да учим поколенията след нас да уважават отечеството, земята си, историята си. За съжаление обаче цяла Европа днес е облепена с плакати - това е популизъм. Отечествената принадлежност на всеки един ргажданин се превръща с негативно".