fallback

ГЕРБ ще продължи да настоява за мажоритарния вот

Младите хора предпочитат този тип гласуване, твърди Галя Василева пред Bulgaria ON AIR

15.06.2017 | 19:41 Автор: Жанета Нейкова

Галя Василева от ГЕРБ бе категорична пред Bulgaria ON AIR, че партията ще продължи да се бори за въвеждането на мажоритарния вот и заяви, че отново ще бъде воден диалог с политическите партии.

Днес Народното събрание каза "не" на мажоритарното гласуване. 122-ма депутати от "Обединени патриоти", БСП и ДПС отхвърлиха предложението.

"ГЕРБ застава твърдо зад предложеното изменение. Ние сме гражданска партия и сме длъжни да се съобразим с желанието на народа", отсече Василева в студиото на "Денят ON AIR".

По думите й младите хора предпочитат мажоритарната избирателна система, защото искат да гласуват за личности, за кандидати от техния район, с които да бъдат в по-тясна връзка и по-лесен достъп.

Депутатът даде пример за мажоритарен вот, визирайки избора на кмет. Според Галя Василева избирателите гласуват повече за кметове, отколкото за общински съветници, защото става въпрос за личност, която е ясно изразена и представена.

"Може да има рискове в мажоритарната избирателна система, но позитивите са повече", отбеляза политикът пред Bulgaria ON AIR.

Василева коментира и темата за оформянето на мандатните райони, за които от ГЕРБ предложиха президентът Румен Радев да извършва процеса. От БСП не се съгласиха и заявиха, че той няма такива конституционни правомощия. 

"Човекът, който трябва да направи районирането, е необходимо да бъде някой, който е еднакво раздалечен от всяка партия. Президентът е подходящ да извърши разделянето на 240 района, като даваме възможност да използва цялата администрация, която му е необходима", заключи депутатът.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback