Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

ГЕРБ ще продължи да настоява за мажоритарния вот

Младите хора предпочитат този тип гласуване, твърди Галя Василева пред Bulgaria ON AIR

15.06.2017 | 19:41 Редактор: Жанета Нейкова
ГЕРБ ще продължи да настоява за мажоритарния вот

Галя Василева от ГЕРБ бе категорична пред Bulgaria ON AIR, че партията ще продължи да се бори за въвеждането на мажоритарния вот и заяви, че отново ще бъде воден диалог с политическите партии.

Днес Народното събрание каза "не" на мажоритарното гласуване. 122-ма депутати от "Обединени патриоти", БСП и ДПС отхвърлиха предложението.

"ГЕРБ застава твърдо зад предложеното изменение. Ние сме гражданска партия и сме длъжни да се съобразим с желанието на народа", отсече Василева в студиото на "Денят ON AIR".

По думите й младите хора предпочитат мажоритарната избирателна система, защото искат да гласуват за личности, за кандидати от техния район, с които да бъдат в по-тясна връзка и по-лесен достъп.

Депутатът даде пример за мажоритарен вот, визирайки избора на кмет. Според Галя Василева избирателите гласуват повече за кметове, отколкото за общински съветници, защото става въпрос за личност, която е ясно изразена и представена.

"Може да има рискове в мажоритарната избирателна система, но позитивите са повече", отбеляза политикът пред Bulgaria ON AIR.

Василева коментира и темата за оформянето на мандатните райони, за които от ГЕРБ предложиха президентът Румен Радев да извършва процеса. От БСП не се съгласиха и заявиха, че той няма такива конституционни правомощия. 

"Човекът, който трябва да направи районирането, е необходимо да бъде някой, който е еднакво раздалечен от всяка партия. Президентът е подходящ да извърши разделянето на 240 района, като даваме възможност да използва цялата администрация, която му е необходима", заключи депутатът.