Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

България ще разчита на подкрепата на европейските лидери за председателството в ЕС

Тази надежда е изразил премиерът по време на посещенията във Германия и Франция

14.06.2017 | 20:30 Редактор: Мария Аладжова
България ще разчита на подкрепата на европейските лидери за председателството в ЕС

България се възприема като субект на отношенията в Европа, а това, което има да каже е ценено в ЕС и света. Така обобщи лидерската обиколка на премиера Бойко Борисов заместник-външният министър Георг Георгиев.

"Това беше една много внушителна по своя характер обиколка със срещите, които протекоха във Франция, Германия и Турция", разясни Георгиев в предаването "Денят ON AIR".

На срещите в Европа премиерът е изразил надеждата, че бъдещото председателство на България в ЕС ще бъде подкрепено от лидерите на Франция и Германия. Президентът Еманюел Макрон пък е заявил позицията си, че България може да влезе в чакалня на еврозоната (ERM 2), но трябва последователно и устойчиво да покрива необходимите параметри, посочи още зам.-външния министър.

Възстановяване на отношенията Турция - ЕС

Отсъствието на турския посланик Сюлейман Гьокче по време на срещата с българската делегация в Турция не остана незабелязано. 

Преди парламентарните избори у нас Гьокче се появи в предизборен клип на ДОСТ и е участвал в прояви на партията на Лютви Местан:

"Съставът на делегацията се определя от турска страна. Вероятно можем да разглеждаме като жест към България неприсъствието на турския посланик поради някои непреднамерени изказвания и действия, които той имаше в миналото. Но така или иначе решението да не е там зависеше от самата Турция", коментира Георгиев.

А сега ключов приоритет за България е да бъде възстановен диалогът между Турция и ЕС и да бъдат постигнати споразумения като това за реадмисията на бежанците, добави събеседникът в ефира на Bulgaria ON AIR.