Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Отслабването на консерваторите било провал на вътрешнополитическо ниво

Коментар на политолозите Тончо Краевски и проф. Анна Кръстева пред Bulgaria ON AIR

12.06.2017 | 20:14 Редактор: Василена Василева
Отслабването на консерваторите било провал на вътрешнополитическо ниво

Отслабването на консервативната партия е провал на вътрешнополитическо ниво, а Тереза Мей ще бъде принудена да управлява с много по-десен партньор, заяви в студиото на "Денят ON AIR" политологът Тончо Краевски.

"Много от либерално настроените хора бързаха да празнуват, че тези резултати отслабват позицията на Великобритания относно Brexit. Парадоксът обаче е, че консервативната партия излезе по-уязвима след резултатите от изборите, но консенсусът около Brexit е по-силен. Гласуването за оставане в ЕС не успя да се капитализира във вот за проевропейски настроени партии, обещаващи нов референдум за оставане в Съюза", коментира още Краевски.

Той допълни, че Тереза Мей е разчитала на подвеждащи, но изключително окуражителни резултати от социологическите проучвания, като вярвала, че може да спечели парламентарните избори абсолютно легитимно с голямо мнозинство и да има собствен политически капитал, с който да движи страната през Brexit

Пред Bulgaria ON AIR политологът проф. Анна Кръстева също коментира темата и каза, че Мей се стреми едновременно към "развод" и сключване на търговско споразумение между Великобритания и ЕС, а ситуацията във Франция тя определи като "оптимистичен либерализъм".

"Макрон показва силна власт, защото умело проби във френската политическа система, която от своя страна няма нищо общо с тази от последните десетилетия. Възможни са радикални промени в политическата обстановка във Франция", предвеща Анна Кръстева.