Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Изостряне на конфликта между страните от Залива няма да има, смята анализатор

Заради добрите отношения на Катар с Израел нямало да се стигне до преразпределение на енергийния пазар, каза Христо Петров

09.06.2017 | 20:37 Редактор: Василена Василева
Изостряне на конфликта между страните от Залива няма да има, смята анализатор

Катар поддържа добри дипломатически отношения с Израел, затова изостряне на конфликта и преразпределение на енергийния пазар между страните от Персийския залив няма да има. 

В самия съюз между тях съществуват и много различия на тема енергийни ресурси относно добива, квотите и определянето на цените, но липсват ясно изразени политически рамки, в които политиката им да функционира, няма и административни органи, които да следят за изпълнението ѝ.

Това каза журналистът и анализатор на процесите в Близкия Изток Христо Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Обединените арабски емирства в своята държавна доктрина се обявяват срещу използването на исляма за политически цели. А именно Катар, с подкрепата на Арабската пролет, докара ислямистки режими с демократични избори първо в Тунис, после и в Египет", коментира още гостът.

В студиото на "Денят ON AIR" Христо Петров посочи, че визитата на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия имала подстрекателски характер. Тя насочила вниманието и омразата към съществуващите вече противоречия спрямо Иран.

"Не е феномен, че страните от Залива се обърнаха срещу Катар. Последният прецедент за ситуацията е картината от 2014 г., когато Катар беше подложен на дипломатически натиск и за първи път държавите изтеглиха дипломатите си. Тогава между страните от Залива с пълен консенсус се подписа съглашение срещу опасността от разпространението на "Арабската пролет" върху авторитарните режими", обясни още журналистът и анализатор Христо Петров.

Той уточни също, че не бива да загърбваме факта, че Катар играе изключително важна роля в процесите, които текат в Сирия и палестинските територии.