Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

БСП: Сегашният учебен план не оставя време за разсъждаване

Трябва да достигнем 4% от БВП за образованието, заяви проф. Анелия Клисарова пред Bulgaria ON AIR

08.06.2017 | 19:59 Редактор: Иван Берберов
БСП: Сегашният учебен план не оставя време за разсъждаване

Учебната програма е безкрайно натоварена. Съдържанието е прекалено голямо. Това се получава, защото законът прехвърля отговорността върху образователните стандарти и така тя бяга от законодателната към изпълнителната власт, каза професор Анелия Клисарова от БСП в студиото на "Денят ON AIR".

"Това не оставя време за мислене и разсъждаване за децата. Те не разбират това, което четат. Образованието трябва да бъде модернизирано, за да им е интересно. Когато едно дете започне с една програма, то трябва да завърши образованието си с нея", поясни Клисарова.

Според нея парите, които държавата отделя за образованието трябва да достигнат 4% от брутния вътрешен продукт до 2020 година.

"Трябва да достигнем 4% от БВП, като отделени средства за образователната система. Това трябва да стане до 2020 година. Учителите заслужават двойно увеличение на заплатите. Трябва да поправим формата за делегираните бюджети. Няма качество при това разпределение", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че точкообразуването, на базата на което се оформят оценките от матурите, трябва да има фиксирана долна граница. 

"Точкообразуването при матурите трябва да бъде фиксирано с долна граница, тъй че всеки успял да мине през тях да е наистина грамотен. А сега не знаем предварително колко е минимумът точки за тройка. Той се определя на база на резултатите от матурите. Надявам се това, че резултатите тази година са по-високи от миналата да е за добро", отбеляза още тя.