Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Политическата нестабилност в Македония носи риск и за България, смята Карлос Контрера

Засилване дейността на криминалните групировки - главна заплаха за страната ни, подчерта общинският съветник от ВМРО

31.05.2017 | 20:21 Редактор: Василена Василева
Политическата нестабилност в Македония носи риск и за България, смята Карлос Контрера

В Македония има политическа нестабилност, което предполага държавна нефункционалност. А при подобно положение винаги има риск не само за сигурността на конкретната държава, но и на всички останали. Това заяви общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му в контекста на Македония за България се явява опасност засилената дейност на криминалните групировки. В по-глобален, балкански контекст вече става въпрос за нарастващото влияние на различни известни и неизвестни "ислямски фактори". 

"Западните Балкани стават една доста неспокойна зона. А това включва и Македония. И фактът, че за съжаление там политическите турболенции са вече ежедневие, няма как погледът на българските служби за сигурност да не се фокусират върху случващото се", коментира още той.

Пред Bulgaria ON AIR Контрера подчерта още, че България е сериозен фактор в политиката на Балканския полуостров и страната ни несъмнено трябва да защитава интересите си, а чрез инструментите на ЕС и Европейската комисия трябва да принудим основните политически партии в Македония да постигнат консенсус поне по фундаменталните за държавата въпроси.

Във връзка с избора на новото правителство в Република Македония икономическият и правен консултант Красин Димитров в жива връзка за Bulgaria ON AIR от Македония той определи положението в страната като "сложно". И поясни, че въпреки благоприятната бизнес обстановка, добре изградените институции и данъчна система, кризата се задълбочава все по-стремглаво.

"Чуждестранните инвестиции значително намаляха и това ще бъде усетено през 2017 година. Правителството направи всичко възможно, за да покаже, че въпреки демонстрациите все още се наблюдава интерес от страна на чуждестранните инвеститори в Македония", коментира от Скопие Красин Димитров и допълни как през 2016 година държавата натрупа допълнително 1 млрд. външен дълг, който достигна до близо 70% от БВП на страната.