Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Вдига се твърде много шум по темата с ТЕЛК-овете, смята Шарков от ЕКИП

Пред Bulgaria ON AIR икономистът коментира, че ВАС не е отменил цялата наредба, а само няколко текста

30.05.2017 | 20:47 Редактор: Василена Василева
Вдига се твърде много шум по темата с ТЕЛК-овете, смята Шарков от ЕКИП

Вдига се твърде много шум по темата с ТЕЛК-овете. Върховният административен съд не е отменил цялата наредба, а само няколко текста, два от които  са свързани със сроковете за инвалидност, касаещи пациенти със заболяването рак на гърдата и методиката за прилагане на оценка на трайно намалена трудоспособност. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" икономистът Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика.

"Блокираното издаване на ТЕЛК  решения във всички комисии в страната, както в повечето подобни случаи, ще бъде за кратък период от време. Досегашният опит показва, че или нещата са се връщали към началното си статукво, или са се правили съвсем малки и недостатъчни реформи. Налице е проблем в системата, свързан с пенсиите за инвалидност. Важно е да отбележим, че класовете трябва да бъдат определяни според професията на човек", коментира още Шарков.

Пред Bulgaria ON AIR той поясни, че след като бъдат взети определени ефективни решения от Министерството на здравеопазването, проблеми с получаването на инвалидните пенсии няма да има.


1
0 rate up comment rate down comment 0
d.ilieva
преди 7 години
Нерде икономист, нерде юридически анализ на патовата ситуация, в която е ТЕЛК в момента. Всъщност разговорът е на друга тема, ама заглавието нали трябва да привлече хората да четат и гледат.Ако наистина искате да разберат хората какъв е проблема с отмяната на методиката в наредбата, поканете юрист, който да Ви каже, че нямам как за седмица да се реши проблема, защото има редица процедури, през които да се мине, докато се вкара нова методика или нова наредба. Впрочем т. нар. "нова" наредба, на която свърши общественото обсъждане в началото на май съдържаше отменената от съда методика, т.е. трябва всичко да се започне отначало. Сигнализирай за неуместен коментар