Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Глас от БСП: На КСНС лидерите се обединиха около темите на деня

Проблемът с липсата на кадри и финанси в армията обаче остава на дневен ред, посочи Тодор Байчев

30.05.2017 | 20:12 Редактор: Мария Аладжова
Глас от БСП: На КСНС лидерите се обединиха около темите на деня

За първи път политическите лидери у нас се обединиха около "темите на деня" и това се случи по време на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Това свое впечатление сподели в "Денят ON AIR" Тодор Байчев от "БСП за България".

"Всички стигнаха до обединяващо решение относно кадровото обновление в армията, финансовото обезщетение и техническото обезпечаване", коментира Байчев.

Той обаче беше категоричен - в българската армия има остър недостиг на кадри и на финанси, а оттам и липса на добро техническо обезпечаване. "Не смятам, че към днешна дата българската армия може да изпълнява конституционните си задължения", заяви той.

"Служебният министър в Янев може би е единственият министър, който назова проблемите с истинските им имена. В доклада си за 2016 година, той заяви, че в българската армия има недоокомплектоване на хора в размер от 25 до 30%... Тази 1/3 от хора е съпроводена от липсата на техника и на финансови средства. Към настоящия момент парите, които се отделят, са 1,3% от БВП, до 2020 година трябва да стигнат до 2 процента".

Но и това няма да е достатъчно, смята Байчев. По думите му намерението на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за връщането на задължителната казарма няма как да се осъществи в краткосрочен план. Причините били няколко, а едната от тях - липса на материална база, където войниците да живеят и да се обучават.

"Истината е, че за наша радост ние нямаме външна военна заплаха, но в момента сме външна граница на ЕС и съгласно изявленията и поведението на президента Ердоган нищо чудно да се озовем и външна граница на НАТО", добави народният представител.

Относно намеренията на БСП Байчев посочи, че сред приоритетите на Столетницата е да се бори с битовата престъпност и отпадане на термина "маловажен случай". А иначе към момента от БСП са предложили шест законопроекта, сред които Законът за преизчисляване на пенсиите, Законът за жестомимичния превод и проект за промяна на Закона за храните.

И още Байчев коментира, че от ГЕРБ пък липсвала активност относно законодателството.