Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Сектор образование - приоритет за новото правителство

На дневен ред стои още проблемът с демографската криза, заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Снежана Дукова пред Bulgaria ON AIR

18.05.2017 | 20:33 Редактор: Василена Василева
Сектор образование - приоритет за новото правителство

Още в самото начало на своя мандат новото правителство започна решаването на сериозни и важни проблеми за държавата. Приоритет ще бъде подобряване качеството на образованието. Също така финансирането за ин витро процедурите, защото това е борба с демографската криза в България. Не по-маловажно е агресията по пътищата да бъде намалена и да бъдат спасени човешки животи. Трябва да запазим нацията си. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" Снежана Дукова, която е зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че работата по подобряване качеството на образованието несъмнено стои на дневен ред в Народното събрание.

"Правителството определи образованието като стратегически проект в своята програма. Горда съм от факта, че Красимир Вълчев пое тежката отговорност и зае поста на министър на образованието. От 1 септември учителските заплати ще бъдат увеличени, предстои да бъдат направени някои изчисления, но е напълно възможно в рамките на 2017 г. те да пъдат повишени дори два пъти", поясни Дукова.

Тя допълни още, че увеличение този път ще получат и учителите, които не са могли да получат предишното 8-процентно заради делегирания бюджет и недостатъчното финансиране.

"Предстоят и реформи, които ще доведат до по-справедливи възнаграждения на учителите от по-малките училища и тези, намиращи се в "лоши" географски региони", каза Дукова в студиото на "Денят ON AIR".

Относно създалото се напрежение около скандала с вицепремиера Валери Симеонов и обвиненията за изречена от него шега за Бухенвалд, зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ обясни, че е изненадана от публичното извинение на Цветан Цветанов, но е склонна да вярва на твърденията на Симеонов, че думите му са извадени от контекста.

"Напоследък опозицията и най-вече БСП се опитва да "намери под вола теле" и да го пусне в публичното пространство. Това обаче са манипулации, към които най-вече журналистите не бива да се поддават, защото истината никога не е едностранна", категорична бе Снежана Дукова.

Вижте видеото с целия разговор: