Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Отмененото увеличение на минималната заплата не е окончателно

Решението на съда е заради процедурна спънка, коментира в "Денят ON AIR" Диана Йорданова от ГЕРБ

17.05.2017 | 20:32 Редактор: Мария Аладжова
Отмененото увеличение на минималната заплата не е окончателно

Процедурна спънка, а не окончателно решение е отмененото от Върховния административен съд вдигане на минималната работна заплата. Това обясни в "Денят ON AIR" народният представител от ГЕРБ Диана Йорданова.

По-рано през деня стана ясно, че ВАС е отменил планираното от 2018 година увеличение заради жалба от страна на синдикатите. Сега предстои министърът на финансите отново да внесе предложението за разглеждане от тристранен съвет - държава, синдикати и бизнес, и да бъде пуснато за обществено обсъждане.   

"Ако страните в самия тристранен съвет не постигнат споразумение по размера на минималната работна заплата, това означава, че по закон, така или иначе, ще бъде определен минимален размер на заплатата", посочи Йорданова.

По думите ѝ едно евентуално покачване зависи от темпа на развитие на икономиката и от растежа. "Не бива произволно, хаотично, без принцип да се определя една сума", отбеляза тя.

"Според нас минималната работна заплата трябва да бъде обвързана със средната работна заплата за страната и тя не бива да надвишава 40%. Към момента тя достига нива от порядъка на 45%", добави Йорданова.

Сред спънките за увеличаването на минималното възнаграждение е и факторът социална справедливост - исканата от синдикатите сума от 520 лева е близка до тази на служители със стаж в общинска и държавна администрация и на практика две неравнопоставени обстоятелства се уеднаквяват.

Народният представител от ГЕРБ коментира и оттеглените промени в Закона за опазване на земеделските земи. Йорданова категорично отхвърли твърденията, че оттеглянето на законопроекта ще се превърне в причина за конфликт в управляващата коалиция.