fallback

Здравната комисия утре ще обсъжда демонополизирането на НЗОК

Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" д-р Калин Поповски, който е подготвил въпроси как този процес ще бъде осъществен

17.05.2017 | 20:31 Автор: Жанета Нейкова

Комисията по здравеопазване на 44 Народно събрание утре ще заседава как може да се случи демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" д-р Калин Поповски от Обединените патриоти. 

Той посочи, че Патриотите ще имат въпроси към д-р Даниела Дариткова, която е председател на Комисията за това как ще бъде осъществен моделът за раздържавяване на НЗОК.

"Не че имаме възражения, но има условности как точно този модел ще се реализира и, най-вече, кой ще контролира болниците, когато здравните каси станат много", отбеляза д-р Поповски. 

По думите му от ГЕРБ са имали идеята това демонополизиране в здравната система да се случи по времето на сегашното правителство.

Пред Bulgaria ON AIR депутатът от Обединените патриоти коментира и решението от днешното заседание на кабинета, който обеща неограничено финансиране за ин витро процедури. Д-р Калин Поповски определи действията на управляващите като "морален акт".

"Това е част от правилния път да се увеличат финансите за ин витро процедури. Допълнителното финансиране и програма ще доведат до решение на част от демографските проблеми, защото голям брой от семействата в България имат нужда от класическа процедура", смята Поповски.

Той допълни още, че световната практика дава между 30-40% успеваемост на процеса "Baby home". 

"Този процес включва всичко от зачеването до прибирането на бебето вкъщи да премине както трябва. Колкото е по-висок стандартът на една държава, толкова повече процедури се плащат", заключи д-р Поповски.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback