fallback

Вили Лилков за "бившите хора" на България и репресиите на ДС

Държавна сигурност е била "машата", прекият изпълнител, но БКП е вдъхновителят в периода 1944-1989 г., каза той пред Bulgaria ON AIR

12.05.2017 | 20:25 Автор: Жанета Нейкова

Проф. Вили Лилков навлиза в дълбините на един чувствителен период, когато според него българският елит е бил потискан и унищожаван от Българска комунистическа партия.

В студиото на "Денят ON AIR" Лилков, който е един от учредителите на ДСБ, разкри какво се крие зад страниците на книгата "Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност", която е изследване, направено заедно с журналиста Христо Христов.

"Държавна сигурност е била "машата", прекият изпълнител в периода между 1944-1989 г. В някои документи тя нарича себе си "извадения меч на революцията". Но идеологът е БКП на всички нива", сподели Лилков пред Bulgaria ON AIR.

В книгата се разкрива мащабът на прилаганите репресии върху потомци на наследниците на "бившите хора". А това е израз, заимстван от Съветският съюз, който маркира по този начин онази част от населението, която губи социалния и обществения си статус след революцията през 1917 г., както гласи описанието на "Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност”.

"Репресиите са били един систематичен подход, който е разработван по методите на Комитета за държавна сигурност", продължи професорът.

Действията са включвали отстраняване от важни позиции в обществото, недопускане на заемане на важни обществени постове, неглижиране, когато става въпрос за влизане в университети, разказа още политикът.

"БКП е много стройна, конспиративна организация. Тя има едно лице пред обществото и съвсем друго за нещата, които касаят комунистическата партия", твърди проф. Вили Лилков.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback