fallback

Мажоритарната система би застрашила демокрацията в България, смятат от БСП

По този начин ще се даде възможност на силно изявени местни феодали да си преправят път в НС, категоричен бе Стоян Мирчев пред Bulgaria ON AIR

11.05.2017 | 20:15 Автор: Василена Василева

Предложената мажоритарна система в два тура не е измислена добре, затова и ние от БСП сме против нея. Не може под натиска на един шоумен да се приемат решения, които биха се оказали пагубни за демократичните процеси в държавата, заяви в студиото на "Денят ON AIR" Стоян Мирчев от "БСП за България".

Той е категоричен, че има твърде много недостатъци и подобен тип система повдига много въпроси за функционирането на демокрацията в бъдеще.

Според Стоян Мирчев по този начин ще се даде възможност на силно изявени местни феодали от различни части на България, насилствено да налагат своята воля и да си осигурят свое представителство в Народното събрание.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира също, че се спекулира се с тези 2.5 млн. души, които са гласували в деня на изборите за референдума.

Задължение на политиците е да намерят баланса между волята на народа и интересите на държавата. Някои от предложенията, които Слави Трифонов дава звучат много добре, но реално са неприложими и самият той не знае каква кауза защитава, допълни още депутатът от "БСП за България".

"Избирателната система трябва да бъде много внимателно разглеждана, защото чрез нея се определя представителността в Народното събрание и хората, които управляват страната ни", обясни Стоян Мирчев.

Вижте видеото с целия разговор:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback