Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Юрист: България сама не знае кой я оценява в "Европа на две скорости"

Бившият министър на правосъдието Антон Станков коментира пред Bulgaria ON AIR концепцията за "засиленото сътрудничество"

13.03.2017 | 20:08 Редактор: Жанета Нейкова
Юрист: България сама не знае кой я оценява в

България сама не знае кой я оценява публично в концепцията "Европа на различни скорости". В непубличната част е доста добре известно. Това е мнението на юриста и бивш министър на правосъдието Антон Станков, който гостува в студиото на "Денят ON AIR".

Той коментира често обсъжданата тема в медийното пространство, като каза пред Bulgaria ON AIR, че България е била приета в Европейския съюз под условие.

"Бяхме приети, заедно с Румъния, с един много силен мониторинг в съдебната система, което говори за недоверие към нашите възможности, към силата на политическата ни система. За мен е изненада, че тези две скорости бяха обявени публично", посочи Станков.

Европа на различни скорости е идея, която цели различни части на Европейския съюз да бъдат интегрирани на различни нива и темпове, в зависимост от политическата ситуация във всяка една страна. Миналата седмица президентът Румен Радев заяви от Брюксел, че България се обявява в подкрепа на единството и солидарността в Европейския съюз и против концепцията за Европа на две скорости. 

Юристът коментира резултатите на северната ни съседка в областта на съдебната система, които, според ЕС, са по-добри от нашите. Станков отбеляза, че те се отнасят за конкретни дела. 

Запитан как юристите биха намерили точния механизъм за борба с корупцията, бившият министър на правосъдието отговори:

"България робува на новото законодателство, непрекъснато правим нови закони и не обръщаме внимание на прилагането на вече съществуващите такива", категоричен бе юристът.