fallback

Народен съюз се обяви за експертно правителство до изборите

България е изправена пред конституционен проблем, предупреди Румен Йончев в студиото на Bulgaria ON AIR

24.11.2016 | 19:53 Автор: Тодор Петров

Депутатът от Народен съюз Румен Йончев обяви в "Денят ON AIR", че има два варианта за управление на държавата в следващите месеци. Обединението застава зад варианта с експертно правителство от действащия парламент, което да има определена програма и задачи до предстоящите парламентарни избори.

Румен Йончев посочи като втора опция нормално правителство на мнозинството в парламента, но за него този вариант е малко вероятен.

"България е изправена пред конституционен проблем - преходен период, в който дори авторите на Конституцията не са мислили, че ще се стигне да нямаме кабинет. Ще минем през две служебни правителства, предсрочни избори и чак към началото на юни можем да очакваме работещо правителство", обясни политическата ситуация гостът на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че от Народен съюз искат да бъдат изчерпани всички възможни средства за съставяне на правителство в този парламент. "Искаме да чуем мнението на ГЕРБ и БСП по идеята за такъв тип кабинет", каза Румен Йончев, но направи уговорката, че не е сигурно дали президентът ще връчи мандат на Патриотичния фронт.

Гостът в студиото на Кузман Илиев добави, че парламентът има нужда от истински политически център. Йончев е на мнение, че ролята на ДПС на балансьор трябва да бъде изместена от реален център.

Той коментира и резултатите от референдума, както и евентуалното въвеждане на мажоритарна избирателна система. Според народния представител генералният извод е, че е настанало пълно объркване. 

"Народът искаше промяна и я демонстрира на изборите. Но всъщност гласува за промяна на избирателната система, която няма да промени политическата система. Има голям виновник и това са политическите партии, които мълчаха", обясни Румен Йончев.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback