Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Длъжник е ли държавата на бизнеса?

Българският предприемач не се занимава с политика, заяви в Денят ON AIR бизнесменът Красимир Дачев

13.10.2016 | 20:51
Длъжник е ли държавата на бизнеса?

"Работата на политиците е да създават среда за бизнеса. Политиката е контра израз на икономиката. Който разбира от икономика, би трябвало да прави политика. В България едва 2-3 процента от тези, които разбират от икономика, се занимават с политика. Това е и нашият проблем”, посочи в Денят ON AIR бизнесменът Красимир Дачев.

По думите му в България може да се прави бизнес без подкрепата на политиката.

"В България има 5-6 души, които са свързани с политиката и правят бизнес. Масовият български предприемач не се занимава с политика”, заяви бизнесменът и допълни, че икономистите трябва да са полезни на политиците, тъй като те създават средата, в която работят, но и в същото време не я разбират.

Според него народните представители създават една хранителна среда, която храни само тях, а не помага на бизнеса, който да е в благосъстояние на обществото.

"Ние им позволяваме всеки ден да ни показват как се взимат лобистки и тъпи решения”, посочи Дачев.

Той допълни, че законите са направени удобни за "политическите махленски интереси”, а това пречи на бизнеса.

"Има дефицит на справедливост в законите. Съдиите ще бъдат облекчени, ако са ясни законите и няма създадени изкуствено вратички.  Иначе в грях влизат и те”, категоричен е гостът на Bulgaria ON AIR.

Дачев заяви, че бизнесът няма никакво отношение към политиката.

"В тези 20 човека, които кандидатстват за президент, сигурно има 3-4, които стават за такива. С другите медиите си цапат ефира или хартията. Един качествен президент би привлякъл инвеститори, но за това трябва такава култура, каквато в България още отсъства”, заключи бизнесменът.