Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Битката за "Дондуков" 2 - 1:0 за Цецка Цачева срещу ген. Радев

Когато казваме национална сигурност, това не означава пагон, посочи в Денят ON AIR журналистката Ива Николова

10.10.2016 | 20:31
Битката за

"От щаба на ген. Румен Радев ясно дадоха знак, че днешната дата не им е удобна и именно това е причината той да не се яви на дебатите, а и те са били предвидени за съвсем друг ден. Генералът има предвидени срещи, които няма как да откаже. Той не е избягал от тях", обясни с Денят ON AIR журналистът и член на ИБ на БСП Александър Симов.

По думите на журналистката Ива Николова обаче това означава 1:0 на Цецка Цачева. 

"Те са поканили Цачева и ген. Радев, за да изкажат позиции, но всъщност са искали да се скарат. Крайният резултат е този, че генералът не е отишъл, за да се кара, но печели Цецка Цачева", посочи Николова.

Според Симов самата поява на ген. Радев е преформулирала кампанията. 

"БСП зададе политическия тон с такава фигура, тъй като темата сигурност ще бъде водеща на тези избори", смята журналистът. 

Николова каза, че от генерали не може да се разминем и това, че носиш пагон, не те прави политик, а добър изпълнител на заповеди и стратег.

"Когато казваме национална сигурност, това не означава пагон, а здравеопазване, образование и други важни компоненти", категорична е журналистката.

Симов твърди, че битката на тези избори е да се появи човек, който да може да даде алтернатива на срастването на партията с държавата, защото хората не одобряват това срастване.

"За БСП добър резултат означава победа на президентските избори. Всичко останало ще оценяваме след това. Според проучванията за БСП успех ще бъде балотаж", уточни журналистът.

По думите на Ива Николова патриотите имат огромен шанс заради настроенията около бежанците и дори може да изпреварят кандидата на БСП.

Тя допълни, че ДПС отново стават основен фактор. "Движението няма толкова гласоподаватели, за да издигне високо Пламен Орешарски, но на втори тур може да обърне класирането, ако разликата между първите двама е малка", категорична е Николова.

Според Симов БСП ще има възможността да обедини левия вот. "Или продължаваме хаоса ГЕРБ, или идва някаква промяна", настоя той.

Николова обаче прогнозира, че ако на балотаж отиде Каракачанов, победата на ГЕРБ ще бъде сигурна, но ако излезе ген. Радев, играта ще бъде интересна. Тя предрече, че Трайчо Трайкова ще бъде на второ място отзад напред.

Симов е категоричен, че ако БСП влезе в коалиция с ГЕРБ, ще бъде жестоко самоубийство

Вижте във видеото целия разговор: