Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Бокова и Георгиева нямаха никакъв шанс за ООН, каза Иван Стамболов-Сула

Българската дипломация отсъства в гоненето на сериозни цели, коментира Илия Лингорски пред Bulgaria ON AIR

07.10.2016 | 20:39 Редактор:
Бокова и Георгиева нямаха никакъв шанс за ООН, каза Иван Стамболов-Сула
Бокова и Георгиева нямаха никакъв шанс за ООН, каза Иван Стамболов-Сула

Според мен не се случва кой знае какво в тази интрига около Ирина Бокова и Кристалина Георгиева. Ако се вдигна някакъв шум, то той беше вдигнат, за да се обслужат вътрешнополитически задачи - президентските избори преди всичко. Основните играчи си мерят силите за тях.

Това коментира публицистът Иван Стамболов-Сула в предаването "Денят ON AIR". По думите му президентските избори са били белязани от кливиджа Изток-Запад и така Изтокът е започнал да се консолидира около Бокова, а Западът - около Георгиева.

Стамболов е на мнение, че прекалено се спекулира с така наречения грешен ход за издигането на Кристалина Георгиева. "Този ход не беше грешен, а просто ненужен", настоя публицистът пред Bulgaria ON AIR. "И да не беше Кристалина Георгиева, Ирина Бокова нямаше шанс да стане генерален секретар на ООН, както и Георгиева нямаше шанс", допълни той.

Анализаторът Илия Лингорски посочи, че българската дипломация отсъства в гоненето на сериозни цели през целия процес. "България направи толкова радикална грешка в поведението си на най-високо дипломатическо ниво, че това в крайна сметка ще създаде сериозни проблеми на госпожа Георгиева като комисар", каза той в студиото на Владимир Сиркаров.

Според Лингорски външната политика на една страна трябва да постига цели, но не просто по шаблона на националните интереси. "Да видим как страната ни може да се развива икономически по-добре и как сигурността да расте повече", поясни той в ефир.

Вижте във видеото целия разговор: