Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Проф. Халачев: Политиката е част от живота

"Трябва да направим така, че икономиката да работи", каза той в Денят ON AIR

05.10.2016 | 20:45
Проф. Халачев: Политиката е част от живота

"Хората, които знаят и могат трябва да участват в политиката. Против съм участие в нея на всяка цена, защото това не е цената на живота. Все някой трябва да бъде в разумната политиката, защото тя е част от живота", заяви проф. Любомир Халачев в предаването Денят ON AIR по телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите му самите политици са се докарали до там да бъдат отхвърлени от живота и хората.

"Когато Калфин ме покани да бъда кандидат за вицепрезидент на АБВ ми каза, че иска в правомощията и работата на президента да обърнем особено внимание на развитието на културата на духовността на нацията. Готов ли си да помогнеш?", разказа гостът и допълни, че културата не е само правене на кино и театър, тя е онази невидима атмосфера, която трябва да ни обкръжава, ако искаме да живеем като човешки същества. 

Според проф. Халачев хората трябва да се научат, че законът не е защото някой може да те накаже, а защото законът е закон.

Гостът сподели, че масата на БСП гласуваха, че искаха да работят с АБВ, но тяхното ръководство ги излъга и те сега са в правото си да гласуват, както решат.

"Ние се насочваме към всички, които имат желание да имат силен президент, еродиран и добре запознат с цялата дейност на президентството", посочи професорът.

По думите му през последните 20 години повечето политици са идвали на власт с леви обещания, а не е лесно с леви обещания да управляваш една бедна държава и уточни, че няма как бедна държава да бъде лява.

"Преди да направим каквото и да е, трябва да направим така, че икономиката да работи. Пътят към добрата западна държава е спазване на закона, работа, почтеност, морал и върховенство на съдебната система", категоричен е проф. Халачев.

Според него г-н Калфин има реални възможности да стигне до балотаж.

Относно случващото се в ООН и смяната на Бокова с Георгиева, професорът сподели, че можем да смятам това за интересен детайл от съвременната история на България. 

"Мисля, че правителството направи грешка. Трябва спокойно да прецениш, отколкото да загубиш нервно", заключи кандидатът за вицепрезидент на АБВ проф. Любомир Халачев.