fallback

България е зависима от обстоятелствата в геополитиката, коментира Станислав Станилов от "Атака"

По думите му руското влияние в страната е мит

22.09.2016 | 20:10 Автор: Мария Аладжова

България винаги е била зависима най-вече от обстоятелствата в геополитическото пространство. Това коментира в "Денят ON AIR" историкът и депутат от "Атака" проф. Станислав Станилов по повод честването на 108 години от Независимостта на България.

Още преди да стане независима държава България е взимала самосиндикални решения, посочи Станилов. Такава стъпка е Съединението, което се е случило по-рано от планираното от големите сили, оказвали пряко влияние в следосвобожденско време.

И все пак датата 22 септември 1908 г. е паметна, защото именно тогава България издига своята легитимност в Европа: "За 150-200 години от абсолютно неизвестен за европейската държавност и култура народ, България става равноправна държава. Това е огромен скок за късо време", коментира Станилов.

По думите му руското корпоративно влияние у нас вече е мит и по-скоро се изразява чрез русофилията. Той беше категоричен, че ЕС и НАТО предоставят големи възможности за самостоятелни решения, които обаче невинаги биват използвани.

Вижте пълния разговор във видеото:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback