fallback

Разцепено или объркано е лявото?

Балотажът на изборите е неизбежен и предизвестен, коментира социологът Юрий Асланов пред Bulgaria ON AIR

16.09.2016 | 20:53 Автор: Луиза Божинова

"Лявото е объркано, защото над милион и половина пълнолетни граждани в България се самоопределят като леви по убеждения, но ние виждаме, че по-малко от 1/3 от тях гласуват", коментира социологът и член на Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП Юрий Асланов в предаването "Денят ON AIR". "Имаме разцепление в една партия - БСП, защото тези нови субекти и АБВ, и "Движение 21" и прочее, които се представят на политическия пазар, те са бивши части от БСП", посочи той.

Асланов каза, че разцеплението в БСП всъщност се е случило заради спорове на лидерско ниво. Той коментира и разломът с АБВ, определяйки го като много неприятен, "защото дълго време общественото мнение се подготвяше за коалиция и изведнъж се сервира като внезапно решение това разединение".

"Най-вероятно това ще отслаби силите на представянето на всички леви кандидати, защото подобни неща водят до объркване", заяви социологът в ефир.

По думите му кандидатът за президент, който е издигнала БСП, предоставя един шанс за победа.

"Балотажът е неизбежен. При толкова много кандидати трудно може да се стигне до победа на първи тур от страна на когото и да е. Балотажът също е предизвестен - между основната управляваща и основната опозиционна сила, тоест между кандидата на ГЕРБ и кандидата на БСП", каза още Асланов.

Според него има голямо значение каква ще е личността на кандидата на ГЕРБ. А затова дали е хитър ход от страна на управляващата партия това, че все още не са обявили своя кандидат за президент, социологът определи това като "тактически и правилен ход"

"Те не са заинтересовани от една продължителна кампания, която ще ги превърне в мишена за всички останали, атакуващи статуквото кандидати", заключи Юрий Асланов.

Цялото интервю вижте във видеото:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback