Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Румен Петков: Президентската институция се нуждае от ново съдържание!

Зам.-председателят на АБВ коментира какви са шансовете на партията за "Дондуков" 2 пред Bulgaria ON AIR

16.09.2016 | 20:11 Редактор: Луиза Божинова
Румен Петков: Президентската институция се нуждае от ново съдържание!

Ние влизаме в настоящата президентска кампания със стремежа за успех и за победа, защото президентската институция се нуждае от ново съдържание. Ние сме свидетели на една безумна политика на Росен Плевнелиев в сферата на международните отношения. Такъв провал, какъвто има ГЕРБ в президентската институция, не е нещо, което българинът трябва да види.

Това заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков в предаването "Денят ON AIR", след като преди ден стана ясно, че бившият социален министър Ивайло Калфин е кандидатът за президент на партията.

"Сигурен съм, че господин Калфин ще привлече много избирател, не само от лявото пространство. Той е изход за левицата и съм сигурен, че ще направи една наистина почтена, силна кампания", коментира Петков. "Той показва възможността в България да се прави публична политика чрез много активен диалог. Имам предвид реализираната реформа в пенсионното дело", допълни зам.-председателят на АБВ в ефир. 

"Що се отнася до взаимоотношенията ни с Русия, не мисля, че БСП е партията, която би могла да говори на тази тема, защото господин Вигенин беше първият, който се изправи срещу Русия в доста тежък момент", подчерта Петков.

Той посочи, че и в Русия, и в САЩ, и в Арабския свят Калфин има сериозно признание. "Но за нас е важното да се разбере, че той има сетивата да усети проблема на българския гражданин", настоя Петков.

По отношение на бежанците, бившият вътрешен министър каза, че сегашното правителство е "абсолютно неадекватно". "Унгария построи за три месеца ограда на границата си, ние не можем три години да я построим. Какво означава три години ние да нямаме един бежанец, който да е разследван за произход на средства?", запита той.

По думите на Петков това правителство е изчерпило своя потенциал и държавата се нуждае от нови извънредни избори, но от избори за политики.

Вижте във видеото коментара на Румен Петков по казуса "Белене":