Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Арабист: Споразумението в Сирия няма да се спазва

Войната ще продължи, има много играчи в конфликта, каза журналистът Мохамед Халаф за Bulgaria ON AIR

13.09.2016 | 20:00 Редактор: Тодор Петров
Арабист: Споразумението в Сирия няма да се спазва

САЩ и Русия сключиха споразумение за примирие в Сирия. Според журналистa арабист Мохамед Халаф, който гостува в Денят ON AIR, няма шанс то да се спазва.

"Няма да се спазва, защото има много играчи в този конфликт: Русия, САЩ, Турция, Иран, Саудитска арабия, режимът в Сирия и най-различни ислямистки организации. Докато има конфликти в този регион, ще има и бежанци. Никой не бяга от хубаво", категоричен е Мохамед Халаф.

Арабистът е на мнение, че войната ще продължи, а проблемът много трудно може да бъде решен. Като основна причина Халаф посочи дълбоките противоречия между различните страни. 

"Няма военно решение на проблема. Ако искаме политическо решения трябва да отидем към радикална промяна на ситуацията в Близкия Изток. Трябва да има федерации или конфедерации и всяка група да е представена политически и икономически във властта", обясни журналистът в студиото на Владимир Сиркаров.

Той добави, че Иран създава предпоставки за конфликти в региона, като въоръжава различни групи и ги насочва срещу сунитското население. Халаф посочи, че трябва да бъдат отчитани интересите на сунитите, шиите и кюрдите, но изключи възможността за вътрешно обединение. 

"САЩ отидоха в Ирак и свалиха режима, но след това изоставиха страната и не създадоха работещи институции. Проблемът е в иракските елити и обществото, които не се възползваха от дадената им възможност", каза още журналистът.

Според него Русия иска да докаже себе си като световен фактор, решавайки едновременно проблемите в Украйна и Сирия. Мохамед Халаф добави, че проблемът на Турция не е "Ислямска държава", а кюрдите и те водят тази война срещу тях. Интересите сближават Турция с Русия, заключи арабистът.