Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

България между Изтока и Запада

Позицията на историка проф. Иван Илчев в специално интервю за Bulgaria ON AIR

09.09.2016 | 21:00 Редактор: Тодор Петров
България между Изтока и Запада

 

Има една загадка, свързана с военния министър ген. Иван Маринов, когото подозират, че е агент на Съветското разузнаване, но това никога досега не сме могли да докажем. Когато правителството взема решение да обяви война на хитлеристка Германия, той като военен министър казва: Нека да отложим това решение с 36 часа, за да има време да предупредя командирите на войсковите части да бъдат готови, ако германците тръгнат да нападат." В рамките на тези 36 часа Съвестския съюз обявява война на България, с което се преобръща нормалният ход на събитията. 

Това сподели професор Иван Илчев в интервю за Ганиела Ангелова, излъчено в предаването "Денят ON AIR". 

Никой не може да каже точно колко са убитите без съд и присъда след 9 септември. Сред тях са и не малко, които са убити като акт на лично отмъщение, допълни проф. Илчев. 

"Убивани са не само политически врагове и тези, които са смятани за такива, но са избивани и хора, които евентуално в бъдеще биха могли да оглавят една опозиция срещу режима. Цифрите са различни - между 5 и 4 хиляди души се споменава", сподели още историкът. 

За развитието на България от 1944 до 1989 година, проф. Илчев каза, че този период повечето историци го пречисляват към процеса на модернизация. 

"България е била много бедна държава. Тя винаги е била една от най-слабо развитите държави в Европа. И през този период всъщност тя се модернизира. Модернизира се насилствено, но така в общи линии се развиват повечето държави", посочи историкът в ефир. 

Проф. Иван Илчев коментира още, че управляващият елит в България се сменя на три пъти за 130 години, което по думите му, е "доста много за малка държава като нашата."

"Трудно е една държава като нашата да бъде независима, но трябва да се старае да бъде достойно самостоятелна", заяви проф. Илчев. "Днес ми е много трудно да видя достойно поведение."

Очаквайте видео с цялото интервю!


1
1 rate up comment rate down comment 0
Monica_St
преди 7 години
Петър Дънов съветва България да е с Русия. Като гледам делата на Запада, Учителя е пак прав както винаги. Сигнализирай за неуместен коментар