Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Георг Георгиев: Няма основание за оттегляне на санкциите срещу Русия

Възможен ли е газов хъб "Балкан"? Коментар на председателя на МГЕРБ и енергийния експерт Васил Филипов пред Bulgaria ON AIR

07.09.2016 | 20:38 Редактор: Луиза Божинова
Георг Георгиев: Няма основание за оттегляне на санкциите срещу Русия

Днес беше продължен с шест месеца срокът, в който санкциите срещу Русия ще продължат да действат. Това е едно консолидирано решение на всички държави-членки в Европейския съюз (ЕС), което решение произхожда от факта, че в момента ние нямаме нито едно основание санкциите да бъдат оттеглени. Нито Крим е възстановен в управата на украинската държава, нито имаме спазване на Минските споразумения, нито имаме прекратяване на огъня в Донбас и в засегнатите от конфликта зони.

Това коментира в предаването "Денят ON AIR" Георг Георгиев от МГЕРБ. По думите му към настоящия момент, ЕС няма нито един аргумент, с който да промени позицията си спрямо Русия.

"Русия има огромна полза от това да продава и да пласира своите енергийни ресурси на европейския пазар", допълни той.

По темата се включи и енергийният експерт Васил Филипов. Запитан дали мисли, че реално е възможен газов хъб "Балкан", той каза, че този хъб е едно "имагинерно, условно, виртуално понятие."

"Дано да стане такова нещо, но за да стане, трябва да има тръби, да се знае откъде какво ще дойде. Засега няма такова нещо. Нещо се строи тогава, когато му е времето и когато може", заяви Филипов.

Той допълни, че не трябва да се допуска монопол по трасетата и по пазарите в Европа.

"Замисълът на руснаците е да доминират. Монополът на Русия е страшен. Той не се свежда само до доставки на енергийни ресурси", обясни Филипов. "България е изградила една транзитна мрежа и тя не може да бъде заобиколена. Трябва да спрем да се занимаваме с тези потоци", настоя той.

"Русия иска да заобиколи Украйна. Няма да стане. Русия няма пари да строи тези газопроводи. Няма да има никакви потоци. Русия ще си подвие опашката. Най-късият и евтин път е Украйна", заключи Филипов.

В студиото Георг Георгиев посочи, че Русия трябва да пласира своите енергийни ресурси. "Геостратегическата позиция на България не предполага тя да бъде избегната по какъвто и да е начин", каза Георгиев.

Цялото интервю вижте във видеото: