fallback

Ще изгрее ли газовият хъб "Балкан"?

Всеки, който е съгласен да спазва правилата на Европа, няма да има проблем с доставките на газ, анализира енергийният експерт Васил Начев

06.09.2016 | 20:25 Автор: Мария Аладжова

Правилата на Европа са ясни - всеки, който е готов да ги спазва, няма никакъв проблем за каквото и да е като дейност в областта на доставките на нефт и газ. Нашият регион по нищо не се различава от останалите.

Това каза в предаването "Денят ON AIR" енергийният експерт Васил Начев в коментар за развоя на събитията около газовия хъб "Балкан". Днес от ЕК обявиха, че одобряват проекта и са готови да го подкрепят финансово.

В посланието на изпълнителния орган е бил очертан и още един щрих, отбеляза Начев: "Европа няма да позволи да има дисбаланс в отделни региони, което ще рече, че това, че на някои им се иска "Северен поток" 2 да бъде построен, той няма да стане".

По думите му моментът за сключване на енергийната сделка за "Балкан" зависи от това дали тя удовлетворява всички заинтересовани страни и дали споразумението няма да се отрази върху цялостта на енерийния съюз в Европа.

Факторите са подписване на споразумение с България са налице - вътрешната газопреносна мрежа в страната е "в повече от добро състояние" и в момента е натоварена под 50%.

Чуйте пълния разговор във видеото:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback