Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Съединението - вяра, ентусиазъм и борба за кауза

Урок по доблест и чест с историка Николай Поппетров от ефира на Bulgaria ON AIR

06.09.2016 | 20:08 Редактор: Тодор Петров
Съединението - вяра, ентусиазъм и борба за кауза

До Съединението се е стигнало след добра организация, с добри ръководители и силно обществено мнение, настроено към тази цел. 

По този начин историкът Николай Поппетров, който гостува в предаването Денят ON AIR, описа събитията от 1885 г. и Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Той подчерта, че е имало и прекрасна геополитическа ситуация в онзи период. "Има морален жест от Великите сили, които признават Съединението, след като знаят какво са направили в Берлин", уточни историкът. 

Запитан кое е помогнало на българите да намерят националния идеал Николай Поппетров посочи вярата, ентусиазма и готовността да се бориш за кауза.

"А не да мислиш какво ще стане след това. Не тръгваш с мисълта, че после ще имаш пост, а използваш безкористно общия ентусиазъм", поясни историкът.

Гостът на Bulgaria ON AIR добави, че водачите решават нещата в историята и в случая княз Александър Батенберг "е на висота и изиграва силна роля". 

"Печели съвремието, когато взима решение да подкрепи това съединение. Имало е силен стремеж към отечество - силен ентусиазъм, който е агрегиран от Освободителната война", обясни гостът в студиото на Кузман Илиев.

Николай Поппетров поясни, че след Съединението българската дипломация върви все по-надолу. По думите му никога не преценяваме един много важен момент - мислим, че сме сами и гледаме само нашата гледна точка.  

"Истината е, че тези хора не знаят пределите на своето землище и пътя как да го постигнат. Винаги се определяме на Изток и Запад, тъй като го има фактора Русия. Има една ясна национална идея, която е загубена след Междусъюзническата война. Първата световна война е втората голяма катастрофа", коментира още историкът.