fallback

Ще има ли лустрация на държавни служители?

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев коментира приетите на първо четене промени в закона за досиетата

05.09.2016 | 20:10 Автор: Мария Аладжова

Целта на закона за досиетата е да има по-голяма информираност относно агентурното минало на лица, встъпили в обществени длъжности. Това обобщи в ефира на предаването "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

Предложенията бяха приети на първо четене от парламента и съгласно тях работещите в държавните структури ще бъдат проверявани за съпричастност към службите на бившия комунистически режим.

"Целта ни е да приложим лустрацията в нейния истински смисъл - лустрирам значи осветлявам. Ние правим така законите в тази област, че да има информираност - да бъде ясно кой е човекът, който се избира за конкретната длъжност, да е известен този, който го избира или органа, който го избира", посочи Андреев.

Депутатът от управляващата партия ГЕРБ заяви, че според него издигнатата от БСП кандидатура на ген. Румен Радев за президент е продиктувана от Русия:

"Кандидатът на БСП ген. Румен Радев каза, че ако бъде поканен на парада в Русия, той ще отиде. Не, господин Радев, ако бъдат поканени европейски лидери и ако ЕС каже, че Русия вече е част от модерния свят и спазва международните закони, тогава идете", добави гостът в студиото.

"Аз невинаги разполагам с някаква фактология, някакви документи, правя го на базата на някакъв анализ, който си правя за себе си", поясни Методи Андреев.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback