fallback

Явор Хайтов: Мониторингът върху съдебната система трябва да бъде отменен!

Необходимо е Висшият съдебен съвет да представи нова съдебна карта, добави той в Денят ON AIR

02.09.2016 | 20:43 Автор: Ирина Георгиева

България все още не е пълноправен член на ЕС. Това е така, защото съдебната ни система е под мониторинг и наблюдение. Това коментира зам.-председателят на парламента Явор Хайтов в Денят ON AIR.

"Считам, че вече е дошъл моментът, в който този 10-годишен период за наблюдение върху съдебната система би следвало да бъде отменена процедурата по наблюдение. Когато един процес се наблюдава 10 години и не е дал резултат, бих казал, че и самите наблюдаващи се нуждаят или от смяна, или и те самите се нуждаят от наблюдение, защото е ясно, че за тези 10 години, каквито и препоръки да са дадени в организационен план, от законово естество, те са извършени, те са направени", обясни той.

"Над 90% от наказателната дела в досъдебна фаза се разследват от полицията и от служителите на МВР, а те са в изпълнителната власт, така че когато говорим за съдебна реформа не бива да се съсредоточаваме само и единствено в прокуратурата, в съда", добави Хайтов.

Той счита, че е необходимо час по-скоро Висшият съдебен съвет да представи нова съдебна карта, а натовареността на съдиите в страната да бъде равномерна

"Защото сега съществуващите съдилища, в това число и административни съдилища, се нуждаят от намаляване. За една малка държава като България - 28/29 Окръжни, Областни, Административни съдилища са много", коментира още Хайтов.

Запитан какво е необходимо да се случи през есента, той отговори, че задача номер едно трябва да е републиканският бюджет. 

"Знаете, че неприемането на един републикански бюджет, автоматически води до оставка на правителството. Това само по себе си е политическа норма, правило на европейско ниво. Считам, че политическата конфигурация в 43-тото НС не предполага такова действие, но това не значи, че ей така повърхностно трябва да се отнесем към приемането на републиканския бюджет", заяви Хайтов.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback