Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Явор Хайтов: Мониторингът върху съдебната система трябва да бъде отменен!

Необходимо е Висшият съдебен съвет да представи нова съдебна карта, добави той в Денят ON AIR

02.09.2016 | 20:43 Редактор: Ирина Георгиева
Явор Хайтов: Мониторингът върху съдебната система трябва да бъде отменен!

България все още не е пълноправен член на ЕС. Това е така, защото съдебната ни система е под мониторинг и наблюдение. Това коментира зам.-председателят на парламента Явор Хайтов в Денят ON AIR.

"Считам, че вече е дошъл моментът, в който този 10-годишен период за наблюдение върху съдебната система би следвало да бъде отменена процедурата по наблюдение. Когато един процес се наблюдава 10 години и не е дал резултат, бих казал, че и самите наблюдаващи се нуждаят или от смяна, или и те самите се нуждаят от наблюдение, защото е ясно, че за тези 10 години, каквито и препоръки да са дадени в организационен план, от законово естество, те са извършени, те са направени", обясни той.

"Над 90% от наказателната дела в досъдебна фаза се разследват от полицията и от служителите на МВР, а те са в изпълнителната власт, така че когато говорим за съдебна реформа не бива да се съсредоточаваме само и единствено в прокуратурата, в съда", добави Хайтов.

Той счита, че е необходимо час по-скоро Висшият съдебен съвет да представи нова съдебна карта, а натовареността на съдиите в страната да бъде равномерна

"Защото сега съществуващите съдилища, в това число и административни съдилища, се нуждаят от намаляване. За една малка държава като България - 28/29 Окръжни, Областни, Административни съдилища са много", коментира още Хайтов.

Запитан какво е необходимо да се случи през есента, той отговори, че задача номер едно трябва да е републиканският бюджет. 

"Знаете, че неприемането на един републикански бюджет, автоматически води до оставка на правителството. Това само по себе си е политическа норма, правило на европейско ниво. Считам, че политическата конфигурация в 43-тото НС не предполага такова действие, но това не значи, че ей така повърхностно трябва да се отнесем към приемането на републиканския бюджет", заяви Хайтов.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Hanibal_Trid
преди 7 години
Не господинчо, наблюденията и препоръките не дават резултат не заради наблюдаващите, а заради управляващите.... Има една една математическа дисциплина ЛОГИКА, следва да я изучите! Сигнализирай за неуместен коментар