Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Пламен Павлов: Все още нямаме гражданско общество, живеем ден за ден!

Васил Левски не е предаден, той става жертва на обстоятелствата, коментира историкът пред Bulgaria ON AIR

02.09.2016 | 20:11 Редактор: Луиза Божинова
Пламен Павлов: Все още нямаме гражданско общество, живеем ден за ден!

Васил Левски е до голяма степен неразбран от своите съвременници, особено от водачите на емиграцията. Той развива тезата, че трябва да се опираме на собствените си сили, докато не сме готови, не можем да правим пазарлък с никого, защото всички ще ни излъжат - и съседите, и Великите сили. Във войните ние именно това направихме - предоверихме се на съюзници.

Това каза професор Пламен Павлов в предаването "Денят ON AIR".

"Втората световна война беше изтрита от паметта на нацията или поне се правеха такива опити", добави той. "Ние все още нямаме гражданско общество. Не бива да бягаме от собствената си отговорност. Прекалено сме равнодушни към това, което правят политиците. При едно по-активно гражданско общество, това няма да бъде така."

"В съвременния свят не можем да останем неутрални. Трябва да защитаваме националните си интереси и да гледаме далеч в бъдещето", настоя професор Павлов. "Ние живеем ден за ден в момента. Имаме един изключително краткосрочен хоризонт, който е едно интелектуално самоубийство", коментира той.

По отношение на бежанския проблем професор Павлов подчерта, че "трябва да се дефинира къде има бежанци и къде има мигранти."

"Това е една планирана експанзия от различни сили, те не винаги са само държавни", заяви той.

На въпрос дали Васил Левски е предаден от българин, историкът отговори категорично: "Не е предаден, той става жертва на обстоятелствата, гонен е от турската полиция. Това, което прави Васил Левски е нещо невероятно, то просто няма аналог."

Цялото интервю вижте във видеото: