Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Димитър Главчев: Бюджет 2016 върви добре

Към август има над 3 млрд. лева излишък, отчете той в Денят ON AIR

02.09.2016 | 19:59 Редактор: Ирина Георгиева
Димитър Главчев: Бюджет 2016 върви добре

"Теоретично Бюджет 2016 г. може да се окаже балансиран. Въпрос на решение е дали това да е така на фона на това, което правят всички страни в Европа. Даже има гласове, които казват "защо пък ние толкова много спазваме финансовата дисциплина при положение, че я нарушават други?" Последният пример са Португалия и Испания, които влязоха в процедура по свръхдефицит и би трябвало да им бъде наложена традиционната санкция и заради такива държави, които спазват правилата това е малко демотивиращо."

Това коментира Димитър Главчев, заместник-председател на НС в Денят ON AIR. Той изтъкна, че винаги, когато има дебати за Бюджета  едните казват, че е напрегнат, а другите - лек за изпълнение. 

"Когато се върнем назад в историята, ще видим, че е труден за изпълнение, когато управляват леви. Примерите са скорошни - от предишното управление, когато не беше никак лек за изпълнение бюджетът. Ако се върнем 2008 г. - 2009 г. тогава съвсем не беше лек, когато говориха, че няма световна и финансова криза, която вече беше стартирала в САЩ и много бързо се пренесе тук. Тогава беше постигнато рекордно неизпълнение на бюджета", даде за пример Главчев.

Сегашният бюджет върви добре, смята той и добави, че събираемостта е много добра. Към август има над 3 млрд. лева излишък, отчете Главчев.

"Има 442 млн. лева повече събрани от ДДС, 345 млн. лева събрани повече от акцизи, 130 млн. лева - от корпоративен данък, 100 млн. лева от данък физически лица. Това е около 1 млрд. лева повече събираемост от предвидената", уточни той.

Икономиката се завъртя, приходните агенции работят добре, посочи Главчев. По думите му не трябва да пропускаме нещо много важно - минаха стрес тестовете на банките.

"Стрес тестовете на банките бяха сериозно изпитание. Те са стабилни, имат много добра капиталова адекватност, ликвидност. В пъти по-добра капиталова адекватност от изискуемата според регулациите", уточни той.

Хубаво е да има доходност от Сребърния фонд, но това е общественозначим дебат, тъй като засяга пенсионната система, коментира още Главчев и добави, че подходът трябва да е балансиран. Според него към настоящия момент може би няма необходимост да се гледа как да се инвестира в Сребърния фонд.

Запитан за кандидат-президентските избори, Главчев отговори, че е нормално всеки, който участва в едно състезание да очаква победа. "Генерал Радев е заявил сериозни намерения. На всеки един кандидат би трябвало да му се пожелае успех. ГЕРБ има добър набор от кандидати. Те ще бъдат избрани в зависимост от ситуацията, която е изключително динамична в международен аспект".

"Виждате какво се случва, когато е номиниран който и да е било за кандидат. Веднага се фокусират върху него. Започва една кампания, която не е много добра, която е на ръба на почтеността. Започва едно ровене в мръсното бельо, но който го е страх от мечки да не ходи в гората", обобщи той.

Цялото интервю вижте във видеото: